вівторок, 17 вересня 2019 р.


КОМП'ЮТЕРНІ ЗАГРОЗИ

Шкідливе програмне забезпечення

Одним з найнебезпечніших способів здійснення атак є впровадження в ІС шкідливого програмного забезпечення.
Шкідливе програмне забезпечення має такі характеристики:
- шкідлива функція;
- спосіб розповсюдження;
- зовнішнє представлення.
Частину, що здійснює руйнівну функцію, називають “бомбою”. Взагалі кажучи, спектр шкідливих функцій необмежений, оскільки “бомба”, як і будь-яка інша програма, може мати скільки завгодно складну логіку, але звичайно “бомби” призначаються для:
- впровадження іншого шкідливого програмного забезпечення;
- отримання контролю над системою, що атакується;
- агресивного споживання ресурсів;
- зміни або руйнування програм та/або даних.
За механізмом розповсюдження розрізняють такі основні види шкідливого програмного забезпечення:- віруси– коди, що мають здатність до розповсюдження (можливо, із змінами) шляхом впровадження в інші програми;
- “хробаки” – коди, здатні самостійно, тобто без упровадження в інші програми, викликати розповсюдження своїх копій в ІС і їх виконання (для активізації вірусу потрібен запуск зараженої програми);
- троянські програми– легальні програми, які мають незадокументовані функції, направлені, зазвичай, на перехоплення 



Інтернет-шахрайство 

Це тип шахрайства чи обману, який використовує Інтернет і може включати приховування інформації або надання невірної інформації з метою викрадення жертв грошима, майном та спадщиною



Фішинг 

— вид шахрайства, метою якого є виманювання у довірливих або неуважних користувачів мережі персональних даних клієнтів онлайнових аукціонів, сервісів з переказу або обміну валюти, інтернет-магазинів





Клікфрод 

— вид шахрайства у мережі, що являє собою обманні кліки на рекламне посилання особою, не зацікавленою у рекламному оголошенні.



«Чарівний гаманець». 

В Інтернеті є декілька електронних гаманців, за допомогою яких можна реалізовувати платежі і навіть заробляти кошти. На цьому і виграють шахраї.
Для початку реєструється псевдо-ресурс, створюється реклама, в якій новинку репрезентують як один із найвигідніших гаманців. Клієнтів приваблюють різними акціями та бонусами, а коли тих (звісно ж, разом із їхніми грішми) назбирається достатня кількість, інтернет-ресурс просто перестає працювати, а всі кошти переходять до шахраїв.


Ботнет  

— це комп'ютерна мережа, що складається з деякої кількості хостів, із запущеними ботами — автономним програмним забезпеченням. Найчастіше бот у складі ботнета є програмою, яка приховано встановлюється на комп'ютері жертви і дозволяє зловмисникові виконувати певні дії з використанням ресурсів інфікованого комп'ютера. Зазвичай використовуються для протиправної діяльності — розсилки спаму, перебору паролів на віддаленій системі, атак на відмову в обслуговуванні, отримання персональної інформації про користувачів, крадіжка номерів кредитних карток та паролів доступу.




Крадіжка персональних даних 

являє собою серйозну проблему, оскільки таким чином шахраям вдається отримати цінну інформацію про користувачів і використати її проти них: заплямувати репутацію, здійснити оплату покупок банківською картою або навіть втягнути в кримінал. 



Соціальна інженерія 

— це наука, що вивчає людську поведінку та фактори, які на неї впливають. Основною метою соціальної інженерії є: дослідження причин тої чи іншої поведінки людини; обставин та середовища, що впливають на формування системи цінностей індивіду, і як наслідок — їх поведінки.




БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ



Немає коментарів:

Дописати коментар